Translate

středa 8. května 2013

Duševní hygiena

Hygiena těla je každodenní samozřejmostí člověka. Na jednu hygienu se však zapomíná.

Na duševní hygienu.

Člověk si z minulosti přináší vzpomínky. Ty zlé i ty pěkné. Ovlivňují náš život, pokud se ovšem my necháme jimi ovlivňovat. Každý má na výběr. Buď si vybere to dobré, nebo to zlé.

Pro zdraví a pohodový život člověka je rozhodující, jak bude smýšlet, jak se naučí vytěsňovat to negativní a brát naopak život z té lepší stránky. Proč?

Duše velmi ovlivňuje tělo. Pokud se bude člověk stále užírat minulostí, záští nebo zlobou z minulých křivd, pak onemocní. Nejprve duše a pak tělo.

Nestojí to za to, život je moc krátký na to, aby se člověk trápil nebo trápil druhé svým postojem.
Je jeden člověk. Vážím si ho jako osobnosti, jako autora skvělých knih, jako člověka, který dokázal i přes obrovskou nepřízeň osudu, zkažené dětství i dospívání, nezahořknout. Známý je naopak jeho osobitý humor, nezdolná vůle, pozitivní postoj k životu, láska k lidem i přes to, co si prožil.

Arnošt Lustig. Můj nejoblíbenější autor a člověk, kterého si velmi vážím. Našel před časem svůj klid. Ale přesto je tu pořád. Aspoň pro mne. Jeho smích, jeho osobnost, vůle, humor, brilantnost v psaní, jeho víra v člověka a jeho celoživotní otázka, kterou se zabýval.

DOBRO – ZLO – ČLOVĚK

Čeho je schopen v krajních situacích, ve chvílích, kdy klesá na samé dno. V tom dobrém nebo v tom zlém. Jako člověk, který se ocitá nad propastí a člověk, který rozhoduje o životě a smrti.

Arnošt Lustig zvládal s přehledem „duševní hygienu“ a je pro mne výzvou I připomenutím, že se člověk nikdy nemá vzdávat, má pamatovat na den poslední, na den zúčtování. Nikoho nemine a podle toho jak člověk žil, bude odcházet.


Svobodný, oproštěn a smířen nebo nesvoboden, neoproštěn a nesmířený, uzavřen sám v sobě.

Lustig řekl:
"Člověk je člověkem jen v okamžiku, kdy rozezná dobré od zlého, správné od nesprávného a spravedlivé od nespravedlivého. To je v podstatě celá bible.Zbytek je nábožeství, komentář, ilustrace. Odpuštění je most, na kterém se mohou setkat i někdejší úhlavní nepřátelé. Jiný most není. Bez tohoto mostu jsme na věkdy odsouzeni k nepřátelství."

"Nikdy nepadej do kolen."

"Poučíme-li se z pekla, nebudeme ještě v ráji, ale nemusíme se do pekla vracet."

Arnošt Lustig