Translate

čtvrtek 4. dubna 2013

Przniči lidských životů

Představme si, jakou práci dá vytvořit nějaké dílo. Namalovat obraz, vytvořit sochu, napsat knihu, ztvárnit roli. Jedinec se snaží, dá si práci, aby dosáhl co nejlepšího výsledku.

Stejně tak může člověk budovat svůj podnik, firmu. Lopotí se celé roky, aby vše fungovalo, nepočítá hodiny, buduje si poctivě svoje jméno, aby uspěl.

Pak přijde někdo. Někdo, někdo hodně postižený. Zakomplexovaný jedinec uvězněný ve své zlobě, hořkosti a zášti. Osoba schopná věcí, které se normálnímu člověku ani nezdají, není jich schopen. Takový člověk dokáže během krátké doby napáchat nesmírné škody a zničit vše, co jeden člověk budoval třeba dlouhé roky.


Ale tak už to ve světě chodí. Nikdy nebude absolutní dobro nebo zlo. Vlastně by tak svět ani nefungoval. Zlo nikdo nikdy nevymýtí. Určitě pokud bude člověk existovat.


Kolik bylo v minulosti těch, kterým vzali úplně vše. Dědictví z generace na generaci. A museli se s tím smířit. Nebo se nesmířil, pak špatně dopadli.


Jen silní mohou přežít. Mohou přežít jen ti, kteří jdou dál i přes všechny překážky, protivenství, zlobu. Nenechají se srazit na kolena, a když, zvednou se znovu a znovu. Člověku můžou vzít všechen majetek, zničit jeho díla i domov, ale nemůžou mu vzít jeho myšlenky, jeho vnitřní svět, svobodu.


Pokud je člověk silný, přežije všechno. Není účel bojovat s nepřítelem, a pokud má silnou převahu, ani to není možné, ale můžeme bojovat svojí duševní silou a nezlomným charakterem.

Pak není vítěz on, ale my. Ten škarohlíd to ví. Ví, že prohrál, ještě více se bude utápět ve svojí zlobě.

Ano, člověka můžou i zabít, ale přeci nebudou nikdy šťastní a spokojení ti, kteří tak učiní, už vždy budou vidět pohled jeho očí, celý život, nikdy se toho pocitu nezbaví. A vždy budou cítit, že měl převahu.


Člověk musí počítat v životě s překážkami a zlem, ale nesmí se dát srazit na kolena. Nikdy.



Film Pevnost s vynikajícím výkonem Roberta Redforda nebo film Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, ve skvělém podání Brada Pitta, mluví za vše. Výborní herci, vypjaté scény, lidské charaktery, věčný boj uvnitř člověka.


Nenechat se odradit a jít za svým cílem
Tvá životní cesta
Boží mlýny 
Bude líp